Mentalisering

Mentalisering betyder fokus på egne og andres mentale tilstande i forbindelse med forklaring på adfærd.

Her på siden har vi samlet videomateriale og bøger om mentalisering. Videoerne viser blandt andet Janne Østergaard Hagelquists introduktion til begrebet mentalisering, hvordan mentalisering kan benyttes i organisationer samt et indblik i, hvordan mentalisering kan benyttes i mødet med udsatte børn.

Vi håber, du finder inspiration i dette materiale til dit videre arbejde med emnet. Læs mere om mentalisering hos Center for mentalisering.

 

Forfattere

Janne Østergaard

 

 

Mentalisering i familien

Mentalisering i familienBogen Mentalisering i familien er skrevet af Janne Østergaard Hagelquist og Heino Rasmussen.

Det er en lettilgængelig, praksisorienteret og visuel bog, der retter sig mod at støtte forældre i de mange udfordringer, der ligger i forældrerollen.

Bogen tilbyder begreber, pædagogiske modeller og redskaber til forældre, plejeforældre, pædagoger og til andre professionelle, som arbejder med at hjælpe forældre med at udvikle deres forældreskab.

 

Mentalisering i organisationen

Janne Østergaard Hagelquist og Heino Rasmussen har sammen skrevet bogen Mentalisering i organisationen, som beskæftiger sig med begrebet mentalisering i organisationer, der har fokus på socialt arbejde. Det er en indføring i, hvordan man kan integrere mentalisering i sociale organisationer og dermed skabe optimale rammer om kultur, struktur og ledelse.

Bogen henvender sig til ledere, medarbejdere og konsulenter i døgninstitutioner, kommunale familieafdelinger og socialforvaltninger, NGO’er og skoletilbud for udsatte børn og unge.

Mentalisering i organisationen"Mentalisering i organisationen er først og fremmest en introduktion til perspektivbevidsthed i arbejdet i det sociale felt. Med løbende inddragelse af caseeksempler formår bogen at være nærværende – selv når den bevæger sig op på ledelses- og organisationsplan. Man fornemmer menneskene bag og bogen holder hermed sind på sinde."

Line Sangild Thimme, P - Psykologernes Fagmagasin, d. 22-03-2016

 

 

 

Mentaliseringsguiden

MentaliseringsguidenMentaliseringsguiden er en praksisnær, visuel, lettilgængelig og anvendelig guide til brug i pædagogisk og terapeutisk arbejde med omsorgssvigtede børn og unge og deres omsorgspersoner.

Med forord af Peter Fonagy.

"Dens helt store force er netop at kunne formidle noget abstrakt overordnet, og samtidig afspejle en dybdegående forståelse, som en sådan vellykket formidling forudsætter. Mentaliseringsguiden kan således anvendes som indføring i det brede mentaliseringsbaserede felt og kan samtidig anvendes af den velbevandrede praktiker som redskab, supplement og udforskning af nye aspekter af den mentaliseringsbaserede forståelse."

P - Psykologernes Fagmagasin, Line Sangild Thimmer, d. 04-03-2016

 

Mentalisering i pædagogik og terapi

Mentalisering i pædagogik og terapi

I bogen Mentalisering i pædagogik og terapi beskriver forfatterne Janne Østergaard Hagelquist og Marianne Køhler Skov, hvordan mentalisering kan anvendes i både pædagogik og terapi.

Bogen præsenterer fire temaer, hvor nogle af de klassiske problemstillinger, man oplever i mødet med udsatte børn og unge, bliver beskrevet.

 

 

 

Om løgne fra Mentalisering i pædagogik og terapi

Janne ØstergaardMed udgangspunkt i et kapitel fra bogen Mentalisering i pædagogik og terapi fortæller Janne Østergaard Hagelquist her om løgne.

I bogen kan du læse om, hvorfor mennesker lyver, samt hvorfor mennesker, der har været udsat for omsorgssvigt og traumer, de lyver i højere grad end andre.

 

 

 

 

Mentalisering i mødet med udsatte børn og unge

Janne Østergaard Hagelquist fortæller om mentalisering i mødet med udsatte børnJanne Østergaard Hagelquist har skrevet en guide til, hvordan man anvender mentalisering i arbejdet med børn og unge, der har været udsat for traumer.

Mentalisering handler om at have "sind på sinde" - at være bevidst om hvad der sker i én selv, samtidig med, at man er bevidst om, hvad der foregår i den anden. Her fortæller forfatteren, hvorfor mentalisering er et vigtigt arbejdsredskab.

Læs om bogen Mentalisering i mødet med udsatte børn her.

Udgivelser om mentalisering

bla bla