“At skrive sammen er udfordrende, men fuld af potentiale”
”Vi kiggede på hinanden og sagde: - jamen de udnytter jo slet ikke alle de fordele og gevinster, der kan være ved at skrive sammen.” Sådan fortæller Lars Stubbe Arndal, lektor på læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole, om det øjeblik, hvor han og Stine Heger, Ph.d.-studerende på DPU, besluttede sig for i fællesskab at skrive bogen Skriv sammen – i grupper.
Efter at begge forfattere hver især har erfaret som undervisere, hvordan studerende på professionshøjskolerne gang på gang udfordres af at skrive sammen i grupper, har de to nu skrevet en let tilgængelig håndbog til de studerende. “Vi kunne ikke finde noget tidligere litteratur, som tacklede netop den problemstilling,” tilføjer Stine, “og vi blev derfor hurtigt enige om, at sådan en bog kunne komme til at gavne både studerende og undervisere.”
Begge forfattere har omfattende erfaringer med at undervise studerende i skrivning på læreruddannelsen og på DPU. Den nye udgivelse er således produktet af et hav af både teoretisk og praktisk viden, som de to forfattere sammen har formået at koge ned til overskuelige og letlæselige gode råd – til jer, der skal skrive i grupper.
Forståelse for frustrationen
Fremfor at være en løftet pegefinger eller en kritik af de studerendes kunnen, er de to forfattere enige om, at bogens formål er at give en hjælpende hånd til de studerende på professionshøjskolerne. Lars forklarer, at de studerende som oftest aldrig har fået undervisning i, hvordan man på bedste vis griber en skriftlig opgave an som gruppe. Et af formålene med bogen er derfor at gøre det klart for de studerende, at deres frustration over gruppearbejdet og skriveprocesserne er helt normal, og som Stine formulerer, “at fjerne deres følelse af, at ‘det er nok kun mig, der oplever de her udfordringer’.”
“Det centrale er den måde, som gruppen går til opgaven på. Det er dét, som det hele handler om”
Med Skriv sammen – i grupper møder Stine og Lars de studerende i deres frustration, og hjælper dem med at finde fodfæste i den ellers udfordrende disciplin det kan være at skrive sammen i grupper. Gennem en præsentation af både skriveteknikker, organiserings- og kommunikationstips, videregiver de to forfattere deres bedste råd til, hvordan de studerende sammen kommer helskindet og berigede gennem den fælles skriveproces. “Det centrale er den måde, som gruppen går til opgaven på. Det er dét, som det hele handler om,” forklarer forfatterne, “en af udfordringerne er at blive bevidst om skriveprocessens faser. Altså at der er nogle aktiviteter, som det giver mening at lave i starten, i midten og i slutningen af skriveprocessen.” I Skriv sammen – i grupper får man som studerende foræret et aldeles overskueligt overblik over skrive- og gruppeprocessers helt almindelige problematikker – og hvordan de kan løses.