Uden myndighed, ingen undervisning. For som bogens titel antyder, er bogen baseret på tesen om, at myndighed udgør fundamentet for alle former for undervisning. Ifølge Jørn er “myndighed” nemlig møntet på evnen til at sætte en ramme og skabe en iscenesættelse omkring en undervisningsaktivitet, som andre kan blive inviteret ind i.
”Myndighed er dén evne og funktion, man som underviser tager på sig, når man ramme- og iscenesætter en undervisningssituation,” fortæller Jørn og fortsætter: “Det er derfor myndighed, der reelt tænder og slukker for undervisningen.”I sin bog skriver Jørn derfor “myndighed” frem som et bredtfavnende begreb, der gør sig gældende i al undervisning. Selv forklarer han, at hensigten med bogen er at gøre myndighedsbegrebet til et håndgribeligt og anvendelsesnært redskab, som enhver underviser eller formidler kan benytte for at videreudvikle sine undervisningskompetencer. Bogen er således en praktisk og træningsorienteret indføring af myndighedsbegrebet i undervisningssituationer, og den henvender sig dermed til alle, der på den ene eller den anden måde beskæftiger sig med at undervise og formidle.
Overdrevent fokus på autoritet
Motivationen til at skrive bogen stammer fra et fremvoksende og ”overdrevent fokus på autoritet” i pædagogiske og didaktiske sammenhænge, pointerer Jørn.
”Det virker ret påfaldende og som en mærkelig historisk kolbøtte, at autoritet lige pludselig bliver efterspurgt i det omfang, det gør. For mig forekommer det usammenhængende med de demokratiske idealer, som vores samfund bygger på, at promovere idéen om autoritet. Mit fokus har derfor været at skrive myndighed frem som den ramme, der kan mediere mellem demokrati og autoritet,” uddyber han.
Ifølge Jørn er myndighed nemlig en måde at formidle, der ikke er autoritær. I store træk handler myndiggørende undervisning om at rammesætte en undervisningssituation, hvor du arbejder sammen med publikum for at få dem til at forestå, hvorfor de skal forholde sig til den viden, du formidler. Det vil sige, at selvom det er underviseren, der har ansvaret for at rammesætte undervisningen, er det stadig publikum, der spiller hovedrollen i den myndiggørende undervisning. Myndighed er således ”autoritet plus demokrati”.
Myndighed er således ”autoritet plus demokrati”.
Myndighedsbegrebet ”in action”
Med målet om at gøre myndighed til et konkret og alment værktøj, som alle undervisere og formidlere aktivt kan anvende, har Jørn udviklet en model med ni universelle principper. Bogen er grundlæggende en introduktion til disse principper, som mere konkret indbefatter fire principper om roller, tre om rammer og to om refleksionspraksis.
Kort om Jørn Bjerre
Jørn Bjerre er forsker og underviser i pædagogisk sociologi ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse.Tidligere har han blandt andet undervist i læring, didaktik og pædagogik ved læreruddannelserne i Skive og Aalborg. Og i samfundsfag og organisatorisk læring ved Aalborg Universitet.
Med andre ord har Jørn været tæt på folkeskolen igennem hele sin karriere via udviklingsprojekter, feltarbejde og undervisning af nuværende og kommende lærere.
”Gennem principperne forsøger jeg at placere myndighedsbegrebet in action – dér hvor man underviser – sådan så man som underviser kan genkende sig i det, spejle sig i det og bruge det som en trædesten i sin udvikling som underviser,” forklarer han.
Bogens format ligger dermed op til at bruge modellen som basis for en løbende refleksionsproces og som en håndgribelig værktøjskasse, som den enkelte underviser konkret kan trække på i sin undervisningspraksis.