Konkurrencestaten

Murens fald og opløsningen af Sovjetunionen indvarslede en ny epoke i den internationale handel i retning af kraftigt øget globalisering. Globaliseringen er i løbet af de seneste årtier blevet et fænomen, de fleste har et forhold til. Men globalisering er ikke kun et spørgsmål om økonomi. Det er også et spørgsmål om politik, nemlig de politiske forhandlinger, beslutninger og traktater, der med udvidelse af EU, ophævelse af internationale toldmure og importskatter etc. har muliggjort den økonomiske globalisering. Der er tale om en politisk strategi, der har gennemsyret de vestlige politiske kredse og bredt sig til stort set alle dele af verden.

I Konkurrencestaten fortæller Ove K. Pedersen globaliseringens politiske historie. Det er en historie, hvor politik og økonomi væver sig ind i hinanden. Det er samtidig historien om en bestemt forståelse af moderne stater – nemlig ideen om ”nationernes konkurrence”, dvs. ideen om, at alle lande i dag er del af en bestandig international kamp på kompetencer, viden og udvikling. Og at denne kamp er et grundvilkår, som vi ikke kan undsige os.

Ove K. Pedersen er professor ved International Center for Business and Politics, CBS. Tildelt videnskabsministeriets pris Årets forskningsformidler 2008.

En del af serien Samfund i forandring
Konkurrencestaten

Fås som

 • Bog
 • i-bog

Samme serie

Fakta

Ekstramaterialer

Danmark i verden

Danmark i verden

Pris pr. stk.

310,00 kr.

248,00 kr. ekskl. moms

+-

Fås som

 • Bog
Danmark: Rigsfællesskab, tropekolonier og den postkoloniale arv

Danmark: Rigsfællesskab, tropekolonier og den postkoloniale arv

Pris pr. stk.

298,00 kr.

238,40 kr. ekskl. moms

+-

Fås som

 • Bog
Diplomati

Diplomati

Pris pr. stk.

400,00 kr.

320,00 kr. ekskl. moms

+-

Fås som

 • Bog
 • i-bog
Markedsstaten

Markedsstaten

Pris pr. stk.

310,00 kr.

248,00 kr. ekskl. moms

+-

Fås som

 • Bog
Dansk flexicurity

Dansk flexicurity

Pris pr. stk.

310,00 kr.

248,00 kr. ekskl. moms

+-

Fås som

 • Bog
 • i-bog
Fattigdom, afsavn og coping

Fattigdom, afsavn og coping

Pris pr. stk.

410,00 kr.

328,00 kr. ekskl. moms

+-

Fås som

 • Bog
 • i-bog

ANMELDELSER

"'Konkurrencestaten' er en spændende bog med gode analyser af for eksempel de neoliberale teorier om individ, marked og stat, der sætter sig igennem i 1980'erne, af den gamle velfærdsstats særlige humanistiske idégrundlag, og hvordan skiftet fra velfærdsstat til konkurrencestat tydeligt kan aflæses i debatten om folkeskolen og i udviklingen i dens formålsparagraffer fra skolen for livet til skolen for arbejdslivet. [...] Men hvis man undrer sig over, hvorfor statsministeren mere lyder som Caroline W#ozniacki end som en statsmand, når han skal formulere sin "danske drøm", så er 'Konkurrencestaten' det hidtil bedste bud på en forklaring."
Nils Gunder Hansen
Kristeligt Dagblad23. marts 2011
"[...] Bogen formidler et vanskeligt stof på en rimelig forståelig måde. Spændende læsning om den politisk økonomiske udvikling i Danmark og verden."
Sune Hundebøll
DBC - Lektørudtalelse 08. april 2011
"Den er en fremragende analyse af de politisk-kulturelle og politisk-økonomiske ideer og idealer, der dominerer vores samfund i dag. [...] Bogen er en mesterlig fremstilling af de ideer, som i disse år omformer menneskers samfundsforståelse fra en tro på ’det gode menneske’ til en accept af den egoistiske og opportunistiske person. Den vover at se på den ændring af menneskesyn og kulturforståelse, der bærer konkurrencestatens undertrykkelse af velfærdsstaten."
Peter Kemp
Politiken08. juli 2011
"[...] Professor Ove K. Pedersen introducerer begrebet konkurrencestaten og argumenterer overbevisende for, at den statstype er en helt anden stat og anden politisk kultur, der karakterierer dansk polotik og økonomi, end den, som blev indvarslet med 2. verdenskrigs afslutning - med etableringen af efterkrigstidens internationale økonomi og med opbygningen af de nationale velfærdsstater. [...] Med 'Konkurrencestaten' har vi fået et værk, der på glimrende vis sætter dagligdagens politik og økonomi i perspektiv."
Benny Jacobsen
Gymnasieskolen20. oktober 2011
"[...] Bogen underbygger sin tese via beskrivelser af politikudviklingen inden for uddannelses- og arbejdsmarkedspolitikken og viser videre hvorledes konkurrencestaten hviler på en særlig dansk ideologi, den samfundsøkonomiske forestilling,der ifølge Ove Kaj Pedersen deles af både højre og venstre side af Folketinget og i stort mål gennemsyrer centraladministrationen og arbejdsmarkedsorganisationernes økonomiske analyseenheder, Det Økonomiske Råd m.fl. [...]Bogen er altså ikke bare en forskers analyse men også en kritik af nutidens politiske kultur, hvilket kommer frem på en ganske sober måde. [...]"
Mads Peter Klindt
Tidsskrift for arbejdsliv28. oktober 2011
"Konkurrencestaten er en utrolig spændende og inspirerende bog, der sætter udviklingen i uddannelsessystemet og resten af staten til debat.[...]Bogen er god, hvis man har brug for en teoretisk ramme omkring de mange udviklingstendenser, der er i uddannelsessystemet."
Svend Dyrholm
Momentum 12. december 2012