Illusionernes undergang

Indtil for få år siden syntes vestlige samfund at bevæge sig fremad i en ukuelig tro på sociale fremskridt: Den verdensomspændende
triumf for demokrati og markedsøkonomi virkede ustoppelig; liberalisering og frigørelse, informationssamfund og pluralisering af livsstil så ud til at være ledende principper for fremtiden. Inden for de senere år er den samfundsmæssige optimisme dog punkteret – blandt andet med valget af Donald Trump og Brexit – og en ny desillusion er opstået. 
I Illusionernes undergang viser Andreas Reckwitz os, at det først er nu, at omfanget af samfundets strukturændring er blevet synligt:
at det gamle industrielle samfund er blevet erstattet af en senmoderne tidsalder, der er præget af nye polariseringer og
paradokser – og her er fremskridt og angst uløseligt sammenflettet. 

I en række essays kortlægger Andreas Reckwitz nutidens centrale strukturelle karakteristika: det nye klassesamfund, en post-industriel økonomi, konflikter inden for kultur og identitet, den træthed, der opstår som følge af imperativet om selvrealisering,
og liberalismens krise.


Andreas Reckwitz, f. 1970, er professor i social teori og kultursociologi ved Humboldt Universitet, Berlin. Hans bog Singulariteternes
samfund fra 2017 blev tildelt Bayerischer Buchpreis. I 2019 modtog han en Leibniz-Preis, og Reckwitz betragtes som en førende stemme blandt vor tids tyske sociologer. 

En del af serien Den hvide serie
Illusionernes undergang

Fås som

  • Bog
  • i-bog

Samme serie

Fakta

Ekstramaterialer

Flydende kærlighed

Flydende kærlighed

Pris pr. stk.Udkommer 14. februar

140,00 kr.

112,00 kr. ekskl. moms

Fås som

  • Bog
  • e-bog (epub3)

ANMELDELSER

5 stjerner: Derfor er kulturen blevet en kampplads

Boganmeldelse: Andreas Reckwitz viser med sine fem samfundsanalyser i »Illusionernes undergang« at han har et særligt talent for at få læseren til at se mange nye sammenhænge og forbindelseslinjer. Særligt kampen mellem det urbane livssyn og det lokalt forankrede er vækstgrundlaget for mange af det vestlige samfunds konflikter (...) 

Bogens fem kapitler kan læses hver for sig, men tilsammen udgør de den reckwitzske samfundsdiagnose fra Anden Verdenskrig og frem. Genstandsfeltet er alle de vestlige lande, selvom Tyskland af gode grunde ofte lægger eksempler til.

Det er en fremragende bog. Den er ikke let læst, men holder man alligevel fast i læsningen, kaster den nye vinkler på samfundsudviklingen af sig en masse.

Læs hele anmeldelsen

Peter Nedergaard

Berlingske Tidende

05. juli 2021