Selvbestemmelsesteorien

Når mennesker udfører en given aktivitet, motiveres de så, fordi aktiviteten er interessant, sjov eller spændende i sig selv? Eller fordi der er noget andet, uden for aktiviteten, der motiverer? Spørgsmål som disse står centralt i selvbestemmelsesteorien, der blev grundlagt af Edward L. Deci og Richard M. Ryan i 1980’erne.

Omfattende forskning har siden vist, at når interesse og nysgerrighed driver værket, trives mennesker, de har færre psykiske problemer, og de bidrager til fællesskabet.

Deci, Ryan og hundredvis af andre forskere har påvist, at tre grundlæggende psykologiske behov – for samhørighed, kompetence og autonomi – ligger bag menneskers trivsel og livsudfoldelse. Inden for opdragelse, skole, uddannelse, arbejde, idræt, sundhed og psykiatri og i andre sociale kontekster viser det sig, at hvor disse behov tilgodeses, øges psykosocial funktion, livsmening, dyb læring, vedholdenhed og kreativitet.

Selvbestemmelsesteorien har et bud til de mange, der ønsker forskningsbaserede pejlemærker: Hvad kan behovspsykologien sige om mulighederne for mere kvalificeret forældreskab, pædagogik, uddannelse, arbejdsliv, ledelse, økonomi og politik? Temmelig meget, er svaret.

Denne bog er den første om selvbestemmelsesteorien skrevet på dansk. Ib Ravn, ph.d., er lektor på DPU i Emdrup under Aarhus Universitet, hvor han bl.a. underviser på Master i Trivsels- og Ressourcepsykologi.

Selvbestemmelsesteorien

Fås som

  • Bog
  • i-bog

Fakta

Ekstramaterialer

ISBN:
9788741274461
Udgave:
1
Udgivelsesdato:
01. februar 2021
Sider:
424
Redaktør:
Mette Schilling

ANMELDELSER

Motivation, psykologiske behov og sociale kontekster

Første danske udgivelse om Decis og Ryans selvbestemmelsesteori er veloplagt, velskrevet og værd at få forstand af, uagtet hvilket niveau man er beslutningstager på.

Ib Ravn er lektor på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse og forfatter til en lang række udgivelser inden for blandt andet samfundsøkonomisk kritik, facilitering, videndeling og psykologisk teori.


I "Selvbestemmelsesteorien" udfolder han en bred viden om det psykologiske felt. For ikke alene giver Ravn en grundig indføring i den vidtforgrenede Self-Determination Theory (bogen igennem benævnt SDT) – han mestrer også, med perspektivering til andre psykologiske retninger, at definere, hvorfra SDT har udviklet sine grundidéer, og præciserer samtidig, hvad SDT ikke forholder sig til.

Læs hele anmeldelsen her

Karen Marie Beklar

Folkeskolen

10. maj 2021