Planternes liv

Blandingens metafysik

I Planternes liv – blandingens metafysik foreslår Emanuele Coccia en fornyet kosmologi og naturfilosofi. Naturens væsner, der længe har været forbeholdt naturvidenskaberne, placeres i hjertet af human- og samfundsvidenskaberne, og den økologiske krise er først og fremmest et æstetisk problem, her forstået som et spørgsmål om sensibilitet, perception og repræsentation. Her ligger en af nøglerne til at forstå planternes liv og deres konceptuelle univers. Resultatet af denne hybride analytiske angrebsvinkel er en række af de mest originale, kraftfulde idéer inden for moderne økologisk tænkning, der tager form af en fornyet naturfilosofi.

Bogen udkom først på fransk med titlen La vie des plantes i 2016, er siden oversat til adskillige sprog og har fra såvel filosofiske fagfæller som den bredere offentlighed høstet stor anerkendelse for sine stilistiske greb og begrebslige originalitet.


Back to animals! Back to mushrooms! And now back to plants! It is with plants that this marvellous, witty, and immensely literate book wants us, the human readers, to get acquainted again. And, of course, with plants it is actually toward the sun that we
are reoriented. Philosophy is on the move again, not exactly forward but downward, giving a completely different meaning to what counts as a foundation to thought.”

Bruno Latour


“The view of life as interdependence is a particularly affecting and relevant way to
think about living and coping in the Anthropocene, when the ways that humans affect
the literal composition of the atmosphere has become the existential question
of our time.”
The Nation


Emanuele Coccia er lektor på École des Hautes Études en Sciences Sociales i Paris.

En del af serien Sociologi
Planternes liv

Fås som

  • Bog
  • i-bog

Samme serie

Fakta

Det danske samfund

Det danske samfund

Pris pr. stk.

600,00 kr.

480,00 kr. ekskl. moms

+-

Fås som

  • Bog
  • i-bog

ANMELDELSER

(...)

I et filosofisk essay argumenterer italienske Emanuele Coccia for, at planter mere end nogen anden livsform repræsenterer selve livet. Til daglig træder vi dem under fode, når de pibler frem mellem byens brosten, men både dyr og mennesker står i realiteten på skuldrene af plantelivet.

Det er de grønne urter, græsser, buske, træer og blomster, der gør planeten beboe lig for alle os andre. De er ikke blot første led i fødekæden, de skaber også den ilt, vi indånder, ja, de står bag selve den atmosfære, som kloden er hyldet i.

Nu er tiden inde til et egentligt opgør på røddernes vegne. Vendt imod »den animalske chauvinisme«, som hidtil har hersket. Ifølge Coccia har vi ligefrem udstrakt den menneskelige narcissisme til også at rumme dyr ud fra en betragtning om, at vi er dyr, og dyr er som os. Af samme grund har mennesker, der betragter sig selv som »radikale økologer«, gennem årtier kæmpet for dyrenes befrielse, mens planteliv behandles med stor ligegyldighed. Som noget helt andet.

Men det burde forholde sig helt omvendt, mener han. Planterne er centrale for alt liv, fordi de ikke spiser andre levende væsener, men er autotrofe: Ved hjælp af fotosyntesen henter de selv deres livseliksir ned fra solens stråler og omdanner hele kloden til et system, vi alle kan leve i. Derfor kalder erkendelsen ikke blot på en respekt for det ellers miskendte planteliv, men på en helt ny metafysik, hvor mennesket ikke længere står i centrum. (...)

Generelt er det dog en meget spændende og velskrevet tekst - hvilket også er en ros til oversætteren.

Tine Eiby

Weekendavisen

19. november 2021