• Print

Personlighed og personlighedsforstyrrelser

En grundbog

Erik Simonsen og Birgit Bork Mathiesen (red.)
Redaktører: Erik Simonsen, Birgit Bork Mathiesen
Forfattere: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

ISBN: 9788741262260 (Bog)
ISBN: 9788741262277 (i-bog)
Udgivelsesår: 2017
Udgave: 1
Sider: 752
Bestil vurderingseksemplar Kig i bogen

12-15 % af befolkningen har en personlighedsforstyrrelse. De sociale og personlige omkostninger er betydelige for personerne selv og for deres omgivelser. Gruppen har høj selvmordsrisiko, forkortet levetid, svære problemer i forhold til uddannelse og arbejdsmarkedet og ender ofte på varige offentlige ydelser.

Baggrund for bogen

Vores personlighed har stor betydning for vores risiko for at udvikle psykisk sygdom, hvad enten det drejer sig om vanskeligheder med følelsesregulering, impulsivitet, overdreven perfektionisme, udtalt bekymringstendens, mangelfuld evne til at indgå i tillidsfulde relationer og til at leve sig ind i andre andres følelser, svære aggressioner eller manglende målrettethed. Sådanne utilpassede personlighedstræk vil i kombination med ydre belastninger føre til depression, angsttilstande, spiseforstyrrelser, misbrug, psykoser og andre psykiske lidelser.

Bogens indhold

Bogen samler den viden, vi har opnået om området gennem de seneste 25 års forskning. I bogen tages læseren med bag kulisserne i forståelsen af menneskets personlighed og sårbarhed, som skyldes evolutionen. Evolutionen har ført til udviklingen af det avancerede og komplicerede væsen, mennesket er på godt og ondt, og bogen gengiver bidrag fra alle relevante videnskabelige retninger, fra neurovidenskab til psykodynamik. Læseren får et indgående kendskab til sammenhængene mellem personlighed og psykisk sygdom, til klassifikation og differentialdiagnostik, og læseren bliver opdateret om de aktuelle behandlingsmuligheder for mennesker med personlighedsforstyrrelser.

Hvem kan have glæde af at læse bogen?

Bogen henvender sig til alle, der interesserer sig for eller arbejder med personlighedsforstyrrelser, både teoretikere, praktikere og studerende.

Om bogens redaktører

Bogens redaktører er professor ved Institut for Klinisk Medicin, København Universitet og forskningschef, ledende overlæge, Psykiatrien Region Sjælland Erik Simonsen og lektor Birgit Bork Mathiesen, Institut for Psykologi, Københavns Universitet. Redaktørerne er henholdsvis formand og næstformand for IPTP (Institut for PersonlighedsTeori og Psykopatologi), og begge har gennem forskning, undervisning, vejledning af ph.d.-studerende og klinisk arbejde betydelig erfaring i diagnostik og behandling af patienter, hvis personlighed udgør en væsentlig hindring for deres sociale funktionsevne og livskvalitet.

Psyklen - Studenterbladet ved Psykologisk Institut

23-10-2017 

Sabrina Rathje

"Den skriftlige opbygning og skemaer gør, at man relativt hurtigt kan finde frem til og sætte sig ind i en personlighedsforstyrrelse og differentiere den fra andre.

[...]

Jeg vil anbefale bogen til enhver, der interesserer sig for netop de to emner, som allerede fremgår af bogens titel, nemlig emnerne personlighed og personlighedsforstyrrelser. [...] Forvent ikke en bog til strandferien og den farverige drink, men find i stedet kaffen frem og forvent en faglig bog, som kræver koncentration og beriger en med evidensbaseret viden."

Læs hele anmeldelsen her.

Psykologiinformation

25-09-2017 

Elsebeth Nielsn

"Bogen her er et digert værk – og en god grundbog til klinisk psykologi (...) og så er bogen relevant i forhold til at tilfredsstille lærerens egen nysgerrighed på området personlighedsforstyrrelser"

Bagsidetekst

12-15 % af befolkningen har en personlighedsforstyrrelse. De sociale og personlige omkostninger er betydelige for personerne selv og for deres omgivelser. Gruppen har høj selvmordsrisiko, forkortet levetid, svære problemer i forhold til uddannelse og arbejdsmarked og ender ofte på varige offentlige ydelser. Der er derfor behov for en basal indføring i, hvad vi forstår ved patologiske personlighedstræk, hvordan de påvises, hvilke risici der er forbundet med diagnosticering, og hvad vi i dag råder over af behandlingsmuligheder.

Bogen indeholder bidrag fra alle relevante videnskabelige retninger, fra neurovidenskab til psykodynamik. Læseren får et indgående kendskab til sammenhængene mellem personlighed og psykisk sygdom, klassifikation og differentialdiagnostik og bliver opdateret om de aktuelle behandlingsmuligheder for mennesker med personlighedsforstyrrelser.

Interessen for personlighedsforstyrrelser har været stigende, siden en gruppe af danske psykiatere og psykologer i 1988 afholdt den første internationale kongres om personlighedsforstyrrelser i København og dannede Institut for Personlighedsteori og Psykopatologi (IPTP). Da IPTP afholdt sit 25-års jubilæum, besluttede man at udgive en bog, der indeholder al den viden, man har opnået på området gennem de seneste 25 års forskning. Resultatet er Personlighed og personlighedsforstyrrelser. En grundbog.

Bogens redaktører er professor Erik Simonsen og lektor Birgit Bork Mathiesen, der er henholdsvis formand og næstformand for IPTP. De har begge gennem forskning, undervisning, vejledning af ph.d.-studerende og klinisk arbejde betydelig erfaring i diagnostik og behandling af patienter, hvis personlighed udgør en væsentlig hindring for deres sociale funktionsevne og livskvalitet.

Bogen henvender sig til teoretikere, praktikere, specialister og studerende.

    Vi bruger cookies på www.hansreitzel.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.