• Print

Autisme

En gådes afklaring

ISBN: 9788741223537 (Bog)
Udgivelsesår: 2005
Udgave: 2
Sider: 292
Bestil vurderingseksemplar

Gennemrevideret og nyoversat udgave af den internationale klassiker, der i starten af 1990’erne revolutionerede synet på autisme Den første udgave af []Autisme: en gådes afklaring[] blev hurtigt en klassiker, fordi den fremlagde den første tilfredsstillende psykologiske redegørelse for, hvad der sker i et autistisk menneskes sind. I Uta Friths lettilgængelige og engagerede sprog skitseres bl.a. de udviklingstendenser, der har præget de senere års neuropsykologiske forskning, og som har medført en voksende viden om det neurologiske grundlag for autismen. Forfatterens udgangspunkt er, at nøgleproblemerne ved autisme er en manglende evne til at erkende og reflektere over tanker (Theory of Mind), samt en manglende evne til at integrere enkeltstående informationselementer til sammenhængende helheder (central kohærens). Bogen beskriver, hvordan der på dette grundlag kan opstå problemer vedrørende kommunikation, social interaktion og fleksibilitet, efterhånden som den menneskelige udviklings komplekse interaktionsmønster udfolder sig. Fagfolk vil side for side kunne finde bogen tankevækkende, og den vil også gennem sin klare og enkle fremstilling kunne læses af andre med interesse for emnet, bl.a. pårørende til mennesker med autisme. UTA FRITH er professor på Institute of Cognitive Neuroscience, University College, London. Hun var den ledende skikkelse i den gruppe af forskere, der lancerede hypotesen om manglende mentaliseringsevne ved autisme – en hypotese, der har vist sig uhyre anvendelig ikke blot i autismeforskningen, men i psykologisk forskning generelt.
Bagsidetekst
Den første udgave af Autisme – en gådes afklaring blev hurtigt en klassiker, fordi den fremlagde den første tilfredsstillende psykologiske redegørelse for, hvad der sker i en autistisk persons sind. Dette er en gennemrevideret og nyoversat udgave af den internationale klassiker, der i starten af 1990'erne revolutionerede synet på autisme. Udgangspunktet er, at nøgleproblemerne ved autisme er dels en manglende evne til at erkende og reflektere over tanker (theory of mind), dels en manglende evne til at integrere enkeltstående informationselementer til sammenhængende helheder (central kohærens). Bogen beskriver, hvordan der på dette grundlag kan opstå problemer vedrørende kommunikation, social interaktion og fleksibilitet, efterhånden som den menneskelige udviklings komplekse interaktionsmønstre udfolder sig. Nærværende ajourførte udgave skitserer bl.a. de udviklingstendenser, der har præget den neuropsykologiske forskning siden bogens førsteudgave, og giver en gennemgang af den voksende viden om det neurologiske grundlag for autismen. Den oprindelige udgaves lettilgængelige stil og opbygning er bibeholdt, men oplysninger og referencer er gennemgribende ajourført. Bogen er skrevet til fagfolk, der side for side vil kunne finde bogen tankevækkende, men den vil også gennem sin klare og enkle fremstilling kunne læses af andre med interesse for emnet. UTA FRITH er professor ved Institute of Cognitive Neuroscience, University College, London. Hun var den ledende skikkelse i den gruppe af forskere, der lancerede hypotesen om manglende mentaliseringsevne ved autisme – en hypotese, der har vist sig uhyre anvendelig ikke blot i autismeforskningen, men i psykologisk forskning generelt.
    Vi bruger cookies på www.hansreitzel.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.