• Print

Åben dialog og netværksarbejde

Laplandsmodellen i psykiatri og socialt arbejde

ISBN: 9788741252148 (Bog)
Udgivelsesår: 2008
Udgave: 1
Sider: 302
Bestil vurderingseksemplar

Igennem to årtier har den finske psykolog Jaakko Seikkula stået i spidsen for en nyorientering inden for arbejde med psykisk syge. Omdrejnings-punktet i denne behandlingsform – som herhjemme er blevet kendt under betegnelsen ”laplandsmodellen” – er en idé om, at klientens sociale netværk udgør en ressource, der kan bruges som element i et samlet behandlings-tilbud. I forlængelse heraf arrangeres der møder, hvor klienten sammen med sit netværk og et terapeutisk team bearbejder sine problemer.   Laplandsmodellen har vundet stor anerkendelse verden over. For det første på grund af sin humanistiske og respektfulde åbenhed over for de menneskelige og sociale dimensioner af psykiske problemer. For det andet på grund af sine enestående resultater: For psykotiske patienter har man eksempelvis påvist, at i løbet af en femårig opfølgningsperiode vender de fleste tilbage til arbejde eller uddannelse, og mere end 80 % har ikke længere psykotiske symptomer overhovedet. Disse tal må siges at være helt enestående.   Bogen består af to dele. I de første kapitler undersøger Seikkula, hvad begrebet ”netværk” dækker over, og hvilken betydning netværket har for menneskelivet. I løbet af de senere kapitler lader han gradvist disse erkendelser munde ud i en model for netværksarbejde i praksis. Bogen byder på talrige cases, og Seikkula opsummerer derudover sine vigtigste punkter i en række råd til, hvordan man kan praktisere netværksarbejde.   Åben dialog og netværksarbejde er Seikkulas hovedværk og en klassiker inden for netværksarbejde. Den foreligger her for første gang på dansk, og forfatteren har til lejligheden revideret og opdateret den med den nyeste viden på området. Bogen henvender sig til psykologer, psykiatere og andre sundhedsfaglige samt til socialrådgivere, socialpædagoger og andre, som beskæftiger sig med socialt arbejde.   Jaakko Seikkula er professor ved Institut for Psykologi på Jyväskylä Universitetet, Finland.

Bagsidetekst
Åben dialog og netværksarbejde er en grundbog i netværksorienteret arbejde inden for psykiatri og socialt arbejde. I bogen giver den finske psykolog Jaakko Seikkula en introduktion til den arbejdsform, han har stået i spidsen for i 20 år – herhjemme kendt som ”laplandsmodellen”. Udgangspunktet for modellen er, at klientens sociale netværk udgør en ressource, der kan bruges i behandlingsmæssigt øjemed. I forlængelse af dette fremlægger Seikkula metoden ”åben dialog”, hvor det terapeutiske team mødes med klienten og dennes netværk for at bearbejde problemerne i fællesskab. Metoden har haft enestående resultater: Som Seikkula beskriver i bogen, har man for psykotiske patienter opnået, at mere end 80 % i løbet af en femårig opfølgningsperiode har kunnet leve en almindelig tilværelse uden psykotiske symptomer. I bogen giver Seikkula en række teoretiske overvejelser over netværkets betydning for vores tilværelse, og gennem talrige cases og praktiske råd giver han læseren værktøjer til udførelse af netværksarbejde. Åben dialog og netværksarbejde er en klassiker inden for netværksarbejde. Den foreligger her for første gang på dansk, og forfatteren har til lejligheden revideret og opdateret den med den nyeste viden på området. Bogen henvender sig til studerende og praktikere inden for behandlingsvæsenet og den sociale sektor, f.eks. psykologer, børne- og voksenpsykiatere, socialrådgivere, socialpædagoger og personer, der arbejder med børnerådgivning.
    Vi bruger cookies på www.hansreitzel.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.