• Print

Unges sprog

,

ISBN: 9788741250991 (Bog)
Udgivelsesår: 2008
Udgave: 1
Sider: 187
Bestil vurderingseksemplar

De unge taler grimt og utydeligt, de benytter et slangpræget sprog, de bruger alt for mange låneord fra andre sprog, de taler for hurtigt og snupper endelserne af - alt i alt mishandler de unge det danske sprog. Dette er en almindelig opfattelse blandt dem, der ikke længere er unge selv. Og det har midaldrende og ældre i øvrigt altid ment! I Unges sprog behandler J. Normann Jørgensen og Pia Quist centrale aspekter af de unges sprogbrug. De definerer begreberne ungdom og sprog og beskriver holdninger til sprognormer, sprogforandringer og sproglig korrekthed gennem tiden. I bogens kapitler behandles emner som slang, bande- og skældsord, mødet med engelsk og multietnisk dansk og de sprogfornyelser, der udspringer af nye kommunikationsformer som computerchat, sms, mail og graffiti. Bogen beskriver ungdomssprogets betydning for de unges identitet og gruppetilhørsforhold og fremhæver de unges sprog og sprogleg som det, der skaber fornyelse og holder liv i det danske sprog. Bogen henvender sig til alle, der interesserer sig for unge eller sprog eller begge dele. J. Normann Jørgensen er professor i Dansk som andet- og fremmedsprog på Københavns Universitet. Pia Quist er adjunkt, ph.d. på Nordisk Forskningsinstitut, afdelingen for Dialektforskning, Københavns Universitet.  

Fagligt selskab for sygeplejersker

24-04-2009 Ina Borup

"... forfatterne fremstiller de unges sprog ganske nuanceret [...] en ganske velegnet undervisningsbog."

Grænsen

26-03-2009 Erik Lindsø

" [...] interesserer man sig for det danske sprog, må man se mere nuanceret på de unges sprog. For der er de unge, der skaber fornyelsen og holder det danske sprog i live. Til at klare nuancerne får man god hjælp af bogen Unges sprog. [...] Unges sprog er et forskningsarbejde, men bogen henvender sig til alle og er skrevet i et lettilgængeligt sprog."

Lektørudtalelse

 Bodil Pedersen

"Læseren får en aktuel og grundig indføring i forskellige aspekter af unges sprog og sprogbrug bl.a. belyst gennem interessante, velunderbyggede og morsomme eksempler. Bogen kommer desuden til at fremstå som et (optimistisk) indlæg i den tilbagevendende debat og "de sure gamle mænds" (af begge køn) bekymring for unges sprog. Man fristes til at sige: en herrefed bog."

Folkeskolen

 Helge Christiansen

"Forfatterne er sprogforskere, og målgruppen er ikke-fagfolk. Bogen er systematisk opbygget og informerer på en underholdende og letforståelig måde om sprogets foranderlighed, om dets forskellige funktioner, om centrale begreber i sprogforskningen, om ungdomskultur og om socialhistoriske sammenhænges betydning for sprogets udvikling. Den er informerende, men også provokerende. [...] Bogen kan kraftigt anbefales på grund af inspirerende information og forfriskende nye synspunkter, som er væsentlige i en debat om undervisning i dansk sprog."

VERA

 

"Unges sprog gør pædagogen bedre i stand til at forholde sig kvalificeret til unge og deres sprog."

Bagsidetekst
De unge taler grimt og utydeligt, de benytter et slangpræget sprog, de bruger alt for mange låneord fra andre sprog, de taler for hurtigt og snupper endelserne af - alt i alt mishandler de unge det danske sprog. Dette er en almindelig opfattelse blandt dem, der ikke længere er unge selv. Og det har midaldrende og ældre i øvrigt altid ment! I Unges sprog behandler J. Normann Jørgensen og Pia Quist centrale aspekter af de unges sprogbrug. De definerer begreberne ungdom og sprog og beskriver holdninger til sprognormer, sprogforandringer og sproglig korrekthed gennem tiden. I bogens kapitler behandles emner som slang, bande- og skældsord, mødet med engelsk og multietnisk dansk og de sprogfornyelser, der udspringer af nye kommunikationsformer som computerchat, sms, mail og graffiti. Bogen beskriver ungdomssprogets betydning for de unges identitet og gruppetilhørsforhold og fremhæver de unges sprog og sprogleg som det, der skaber fornyelse og holder liv i det danske sprog.Bogen henvender sig til alle, der interesserer sig for unge eller sprog eller begge dele.
    Vi bruger cookies på www.hansreitzel.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.