• Print

Hattie på dansk

Evidenstænkningen i et kritisk og konstruktivt perspektiv

,,,,,

ISBN: 9788741267272 (Bog)
ISBN: 9788741268774 (i-bog)
Udgivelsesår: 2017
Udgave: 1
Sider: 166
Bestil vurderingseksemplar Kig i bogen

Uddannelsesforskeren John Hattie har gjort sit indtog i Danmark, hvor hans metaforskning har slået rod i faglige, politiske og kommercielle miljøer. Herfra er groet en dansk forståelse af Hattie, der bl.a. er blevet omsat til:

 • politiske initiativer (folkeskolereformen og herunder især forenklede Fælles Mål),
 • kommunale initiativer (fx konkret 'synlig læring' i stedet for Hatties Visible Learning, der handler om at se hinandens perspektiver i læringsprocessen),
 • lokale initiativer (skolerne, som pålægges at arbejde videre med de kommunale initiativer).

Hattie på dansk - Evidenstænkningen i et kritisk og konstruktivt perspektiv indfører i Hatties forskning, og hvordan den bruges i og har taget styringen på dansk skolepædagogik. Som Hattie anvendes i Danmark er det i følge bogens forfattere tvivlsomt, hvorvidt der overhovedet er evidens for de initiativer, der bliver taget. Hertil kommer, at initiativerne groft sagt umyndiggør læreren, da Hattiebaserede koncepter og manualer angiver vejen for læring. Man bør derfor diskutere brugen af Hattie kritisk og konstruktivt i bestræbelserne på at udvikle pædagogikken og skolen – og i bestræbelserne på at justere de initiativer af ovennævnte art i den danske folkeskole.

Indhold

 • Introduktion til Hattie og synlig læring– Per Fibæk Laursen
 • Forenklingen af Hattie og Fælles Mål – Keld Skovmand
 • Koncepternes vagtparade: Oversættelsen af synlig læring i praksis – Jørn Bjerre og Niels Møller
 • Know Thy Impact - blinde vinkler i John Hatties evidens-credo – Steen Nepper Larsen
 • Et kritisk lys på John Hatties teori om Visible Learning – Thomas Rømer

Uddannelsesbladet

08-10-2017 

Steen Gottlieb

"Den newzealandske/ australske pædagogiske reformator John Hattie er gået som et brag gennem den pædagogiske verden både internationalt og herhjemme.

Denne bog er en hudflettende, humanistisk begrundet kritik af hans tanker, skrevet af seks danske forskere inden for pædagogik. Meget alarmerende læsning.

[...]

Det absolut mest spændende afsnit handler om, hvordan Hatties begreber er blev søgt omsat til praksis i en dansk kommune. Her kan man blandt andet læse om medarbejdere fra Visible Learingplus, der er blevet indkaldt til at forestå en ændring af de kommunale læreres " mindset" i retning af Hattie-tænkning.

Jeg gyser.

[...]

" Hattie på Dansk" er en overordentlig vigtig bog. Den kan give afsæt til at etablere modstand mod den instrumentalisering af læringen, som i ubehagelig høj grad finder sted på vore undervisningsinstitutioner."

pædagogen.dk

08-09-2017 

Sune Weile

"En gang imellem får man som anmelder en bog i hænderne, hvor man tænker, at hvis der var én bog alle skulle læse, så var det den her (...) Lad os håbe, at der er én eller to politikere, der tager sig tid til at læse denne lille udgivelse. Den ser ikke ud af meget, men det er måske én af de vigtigste udgivelser i mange år.”

Bogen blev tildelt seks stjerner, og du kan læse hele anmeldelsen her

DBC - Lektørudtalelse

01-05-2017 

Henrik Munch Jørgensen

"Bogen er et både kritisk og konstruktivt indlæg i den pædagogiske debat. En bog som bør læses af alle med engagement i skoleverdenen"

Jyllands-Posten

22-02-2017 

Mikael Busch

"Til alle forældre vil jeg sige: Læs "Hattie på dansk", hvis I undrer jer over, hvad i alverden der foregår henne i jeres børns skole."

Anmelder: Træk Hattie-bog tilbage

"Det her er en vigtig bog! For forfatterne tager så hårdt fat i John Hatties analyser og brugen af dem, at forlag, kommuner, konsulentfirmaer, Undervisningsministeriet og andre konceptmagere efter behandlingen står tilbage med mentale blå mærker og ja-hattien trukket langt ned over ørerne."


Thorkild Thejsen, folkeskolen.dk, d. 20. januar - læs hele anmeldelsen her

Bagsidetekst
  Vi bruger cookies på www.hansreitzel.dk

  Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.