• Print

Ideologiens sublime objekt

ISBN: 9788741253787 (Bog)
Udgivelsesår: 2010
Udgave: 1
Sider: 304
Bestil vurderingseksemplar

Ideologiens sublime objekt udkom første gang i 1988 og er Žižeks gennembrudsværk.
Bogen er et af Žižeks absolutte hovedværker og sætter fokus på ideologi - de ofte skjulte og automatiserede regler for, hvad der anses for godt og normalt. Žižek sætter sig for at analysere, ikke alene hvordan ideologier virker, men også hvorfor de virker. Det giver anledning til en række banebrydende analyser af, hvorfor mennesker har en tendens til at tilslutte sig normer, uanset hvor ubehagelige de måtte forekomme - hele tiden med Žižeks karakteristiske sans for hverdagsfænomener som film og litteratur.

At Žižek i dag delvis lægger afstand til dette første værk ændrer ikke ved, at det må betragtes
som et hovedværk i hans forfatterskab, som i parentes bemærket tæller mere end 30 bøger.

Ideologiens sublime objekt er oversat fra engelsk af Morten Visby.

Slavoj Žižek

Den slovenske filosof og sociolog Slavoj Žižek er en af vor tids mest markante intellektuelle og en iøjnefaldende skikkelse i såvel akademiske kredse som i offentligheden. Han er forfatter til en lang række bøger og artikler, hvor analyser af populærkultur og politik blandes med teoretiske landvindinger - ofte med fokus på den franske psykoanalytiker Jacques Lacan. Slavoj Žižek er seniorforsker på Institut for Sociologi, Ljubljana Universitet. Desuden er han tilknyttet en lang række førende universiteter verden over.
Foto af Slavoj Zizek

Slavoj Žižek

Blæst - tidsskrift for litteratur og semiotik, juni 2011

28-07-2011 Asger Vedel og Morten Ammitzbøll

"Žižeks fremlæggelse af ideologiens virke er ikke systematisk opstillet på en sådan måde, at argumenter successivt følger hinanden på vejen mod konklusioner. I stedet insisterer han på konstant at udvikle sine pointer ved spring frem og tilbage i teksten, så teorien ender med at være en løs ramme om analyser af politiske fænomener, vittigheder eller konkrete kulturprodukter. Lige meget hvilke af disse, der køres igennem Žižek-maskinen, så sker det altid med samme fængende neurotiske energi, der konstant søger at radikalisere og vende tingene på hovedet, netop for at undgå de banale, 'matter of fact'-agtige konklusioner om verdens indretning."

DBC, lektørudtalelse uge 40 2010

11-10-2010 Anne-Meta Lind Brunsborg

"Bogen regnes for en klassiker inden for samfundstænkning, skønt S.Z. siden har indtaget lidt anderledes standpunkter." "[...] Fint at bogen nu foreligger på dansk."

Bagsidetekst
Ideologiens sublime objekt er Slavoj Žižeks gennembrudsbog og et hovedværk i de seneste årtiers filosofi og samfundsvidenskab. Bogen sætter fokus på ideologi – de ofte skjulte og automatiserede regler for, hvad der anses for godt og normalt. Žižek sætter sig for at analysere, ikke alene hvordan ideologier virker, men også hvorfor de virker. Hvorfor har mennesker en tendens til at tilslutte sig normer, uanset hvor ubehagelige de måtte forekomme? Og hvorfor opstår der normer i samfundet, som kan virke ufornuftige, men ikke desto mindre viser sig at være utrolig levedygtige? Bogen er skrevet med Žižeks karakteristiske sans for at koble filosofi, politisk tænkning og psykoanalyse med øjenåbnende analyser af alt fra film og romaner til sociale og historiske forhold. Slavoj Žižek er slovensk filosof og samfundsanalytiker. Han er seniorforsker ved Sociologisk Institut på Ljubljana Universitet og professor ved European Graduate School. Han er desuden tilknyttet en række universiteter og forskningscentre i Europa og USA.
    Vi bruger cookies på www.hansreitzel.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.