• Print

Historisk metode

En indføring i historieforskningens grundlæggende principper

ISBN: 9788741250458 (Bog)
Udgivelsesår: 2007
Udgave: 1
Sider: 288
Bestil vurderingseksemplar Kig i bogen

'Historisk metode' er den første danske lærebog i historisk metode siden Kr. Erslevs berømte kildekritik, der i mere end 100 år har udgjort fundamentet for historie som videnskabeligt fag i Danmark.

Bogen, som tager udgangspunkt i dansk-nordisk metodetradition, opridser fagets grundlæggende begreber og ideer, og forskellige opfattelser bliver taget op til diskussion. De vigtigste metodiske principper – kildeidentifikation, fortolkning, historisk fremstilling m.m. – bliver gennemgået og forklaret med konkrete eksempler. Bogen slutter med en oversigt over tendenser og perspektiver i metodebegrebets udvikling efter postmodernismen.

Bogens målgruppe

Historisk metode er skrevet som lærebog til studerende, men kan læses af alle, der ønsker en indføring i historieforskningens grundprincipper og en forståelse af den måde, hvorpå principperne finder anvendelse i praksis.

Bogen er suppleret med en fyldig hjemmeside med kildetekster, illustrationer, begrebsleksikon og andet supplerende indhold.

Bent Egaa Kristensen

Lektor på Birkerød Gymnasium og har gennem en årrække været tilknyttet Københavns Universitet som ekstern lektor i historisk metode.

DBC

 Hans Michelsen

Kildekritikken er dybt væsentlig for historiefaget og for muligheden af at nærme sig den objektive sandhed. Dette er en glimrende lærebog i historisk metode, og det er godt, at Erslevs Historisk metode er blevet fornyet.

Kristeligt Dagblad

 

Omsider! [] En bog, som er skrevet i Erslevs ånd, og som formentlig vil overtage forgængerens position som grundbog på landets universiteter, men folk med interesse for historisk forskning vil også kunne få glæde af bogen.

Hjemmesiden

På bogens hjemmeside kan du finde supplerende materiale og forslag til en undervisningsplan på grundlag af bogen og teksterne på hjemmesiden. De kildetekster, der bliver citeret i bogens eksempler, er tilgængelige i fuld længde eller i længere uddrag i forbindelse med de kapitler, hvori de nævnes.

Gå til hjemmesiden

Bagsidetekst
HISTORISK METODE er den første danske lærebog i historisk metode siden Kr. Erslevs berømte kildekritik, der i mere end 100 år har udgjort fundamentet for historie som videnskabeligt fag i Danmark. HISTORISK METODE er forankret i den dansk-nordiske metodetradition, men belyser samtidig, hvordan de klassiske opfattelser af, hvad videnskabelig erkendelse er – empirisme, positivisme og hermeneutik – må revideres i lyset af den naturvidenskabelige og filosofiske udvikling i det 20. århundrede. Bogens udgangspunkt er, at historisk forskning bliver til i et samspil mellem historikerens forhåndsteorier om virkeligheden og metodisk analyse af historiske kilder. De vigtigste metodiske principper – kildebegrebet, kildeidentifikation, fortolkning, slutning fra frembringelse, slutning fra beretning, hypotese- og teoridannelsen m.m. – bliver gennemgået og forklaret med konkrete eksempler, og forskellige opfattelser bliver taget op til diskussion. Bogen slutter med en oversigt over tendenser og perspektiver i metodebegrebets udvikling efter den ”sproglige vending”. HISTORISK METODE er skrevet som lærebog til studerende, men kan læses af alle, der ønsker en indføring i historieforskningens grundprincipper og en forståelse af den måde, hvorpå principperne finder anvendelse i praksis.
    Vi bruger cookies på www.hansreitzel.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.