• Print

Bag om sproget

Det kulturmentale univers i sprog og kommunikation

ISBN: 9788741255408 (Bog)
Udgivelsesår: 2011
Udgave: 1
Sider: 160
Bestil vurderingseksemplar Kig i bogen

Bag om sproget viser, at sprog er alt andet end ligegyldigt og absolut ikke kedeligt

Bogen giver mange tankevækkende og interessante eksempler på, hvordan kultur og mentalitet hænger intimt sammen med sproget - med fokus primært på dansk, men også på russisk, engelsk og kinesisk.

Et nyttigt redskab for alle, der ønsker at forstå sit eget og andres sprogområde for at kunne kommunikere uden støj på linjen.

Vigtigste pointer:

Et sprog bruges ikke kun til at kommunikere med, men fungerer samtidig som et spejl på den verden som omgiver os og som de briller vi har på, når vi ser på den.
Kultur og mentalitet hænger intimt sammen med sproget

Det får du ud af at læse bogen:

En større forståelse for sprogets mange nuancer og et skarpere blik for sprogets kulturmentale univers.

Målgruppe:

Sprogstuderende og -undervisere, samt alle sprogligt interesserede.

Per Durst-Andersen

er dr.ling.merc. og professor på CBS, herunder leder af Center for Sprog, Kognition og Mentalitet. Han har beskæftiget sig med sprog og kommunikation i 30 år og har udviklet teorien om kommunikative supertyper der nedbryder det eksisterende skel mellem sprog og kommunikation.

Epsilon

22-01-2015 Flemming André Philip Ravn

”Forfatteren har bestemt flair for sprogets mangefacetterede universer og formår at trække nogle vigtige pointer op.
[…]forfatteren er god til at komme med konkrete og tankevækkende eksempler, der der illustrerer den lingvistiske teori på en god måde. Og eksemplerne kommer ikke blot fra dansk, men også fra russisk, engelsk, fransk og kinesisk.
Man fornemmer, at forfatteren er vidende og didaktisk, og hans bog peger på spændende sammenhænge i sprog, som det er super, at lingvistikken tager op.”

DBC - Lektørudtalelse

16-02-2012 Stine Grabas

"Til dem, som ønsker at komme ind bag sproget og forstå sit eget og andres sprog, og blive bedre til kommunikation. Sprogstuderende vil have stor gavn af bogen. Bogen forklarer betydningen af at kende sprogets mange nuancer, således at man bliver bedre til at kommunikere mellem flere sprog. [...] Interessant udgivelse om sproget og dets nuancer, som kræver lidt af sin læser. Absolut til de større biblioteker."

www.kommunikationogsprog.dk

12-02-2012 

"[...] Bag om sproget viser, at sprog er alt andet end ligegyldigt og absolut ikke kedeligt. [...] Bogen giver mange tankevækkende og interessante eksempler på, hvordan kultur og mentalitet hænger intimt sammen med sproget med fokus primært på dansk, men også på russisk, engelsk og kinesisk. Jo bedre man mestrer sprogets mange nuancer og jo skarpere blik, man har for sprogets kulturmentale univers, desto mindre er risikoen for misforståelser. Bogen er derfor et nyttigt redskab for alle, der ønsker at forstå sit eget og andres sprogområde for derigennem at kunne kommunikere uden støj på linjen."

www.kommunikationsforening.dk

12-02-2012 Ove Klausen

"[...] Per Durst-Andersen optræder som en sprogbotaniker, der dissekerer i sprogets store og også helt små bestanddele og formidler interessante og oplysende nærsprogsoplevelser. Det er ikke en how to do-bog. Men den giver øget bevidsthed om, hvordan vi bruger sproget – eller hvordan sproget bruger os, hvis ikke vi bruger det bevidst."

Dansk Kommunikationsforening

03-02-2012 Kommunikationsmedarbejder Ove Klausen, Kristelig Fagbevægelse

Sproget er de briller, vi ser igennem. Per Durst-Andersen optræder som en sprogbotaniker, der dissekerer i sprogets store og også helt små bestanddele og formidler interessante og oplysende nærsprogsoplevelser. [...] den giver øget bevidsthed om, hvordan vi bruger sproget – eller hvordan sproget bruger os [...]

Kulturkapellet.dk

03-02-2012 Else Knuth-Wintherfeldt

Per Durst Andersen peger på en udvikling, der har været undervejs gennem flere år, [...] hvor traditionen for tilegnelse af en bred sproglig kunnen, for overhovedet at kunne gebærde sig i verden, er blevet nedprioriteret [...]. Per Durst Andersen tegner et væsensforskelligt sprogligt og kulturelt landskab, som giver os en nøgle til at forstå de politiske, litterære, musikalske og nationale forskelle, som vi alle bemærker. [...] Enhver politiker, og ikke mindst enhver undervisningsminister, burde læse Durst Andersen højaktuelle og velskrevne bog. Den er tankevækkende og meget inspirerende. Den er svær at slippe, og den er brugbar, også i forhold til undervisningen på landets centre for dansk som andetsprog, hvor sprog og samfundsforståelse står højt på programmet [...]

www.kulturnaut.dk

15-01-2012 Niels Bramsen

"[...] For den sprogstuderende eller -undervisende er denne bog fantastisk! Læseren får adgang til sprogmekanismer på tværs af sprogfamilierne, som ikke fås andre steder. Sådanne bøger skrives ellers ikke længere på dansk! [...] Durst-Andersens eksempler er morsomme og fremragende [...] Bogen er pragtfuldt delt op i kapitler og definitioner, som er fantastisk spændende for den sprogligt interesserede: afsender-orienterede sprog >< modtagerorienterede sprog, nutidslagret >< fortidslagret, stå-sprog (russisk), ligge-sprog (dansk) og være-sprog (engelsk), positionsverber og placeringsverber, menings-, videns-, tros- og erferingsuniverset. Bag om sproget er fremragende udstyret med litteraturliste, definitionsordbog, figurer [...]"

Bagsidetekst
Sproget er noget af det mest oversete i denne verden - selv om vi bruger det hele tiden og slet ikke kunne fungere uden. Vi hører, talet, læder og skriver i ét væk, snart på dansk, snart på engelsk, snart på et andet fremmedsprog. Men forskellen er at vores modersmål bogstaveligt talt går i kroppen og i blodet på os. Bag om sproget viser at sprog er alt andet end ligegyldigt og absolut ikke kedeligt. Sproget bruges ikke kun til at kommunikere med, men fungerer samtidig som et spejl på den verden som omgiver os, og som de briller vi har på, når vi ser på den. Bogen giver mange tankevækkende og interessante eksempler på hvordan kultur og mentalitet hænger intimt sammen med sproget med fokus primært på dansk, men også på russisk, engelsk og kinesisk. Jo bedre man mestrer sprogets mange nuancer og jo skarpere blik man har for dets kulturmentale univers, desto mindre er risikoen for misforståelser. Bogen er derfor et nyttigt redskab for alle der ønsker at forstå sit eget og andres sprogområde for derigennem at kunne kommunikere uden støj. PER DURST-ANDERSEN, f. 1954, er dr.ling.merc. og professor på CBS, herunder leder af Center for Sprog, Kognition og Mentalitet. Han har beskæftiget sig med sprog og kommunikation i 30 år og har udviklet teorien om kommunikative supertyper der nedbryder det eksisterende skel mellem sprog og kommunikation.
    Vi bruger cookies på www.hansreitzel.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.